Ja to mam takto:
1- Na2CO3/NaOH pomer 1:1 s prichodom leta bude asi mene NaOH, podla pH, to kontrolujem apexom.
2- CaCl2/MgCl2 9:1 teraz mam dost Mg aj Ca, tak pomer nemenim.
3- Sol bez soli, davkujem dvojnasobok objemu, kvoli tomu riedeniu.
+ pridavam grotech ABC na mikroprvky. z kazdeho 1ml/100l denne
+ lugolov roztok 5 %-ny, max. 1 kvapka/100l denne
+ grotech amino 1ml/100l denne
Návod - Ballingova Metóda
Moderátori: Roman, reicho, Superreefer
-
- Zapájam sa do diskusie
- Príspevky: 124
- Dátum registrácie: 25 Dec 2008 03:51
- Bydlisko: Bratislava
- bradoo
- Už som čo to napísal
- Príspevky: 415
- Dátum registrácie: 11 Apr 2011 12:15
- Bydlisko: pov.bystrica
- Kontaktovať používateľa:
Re: Návod - Ballingova Metóda
Prv keď chemikálie neboli také dostupné, sa za týmto účelom (zvýšenie rozpustnosti a PH) prevádzalo pečenie jedlej sódy. Navážený NaHCO3 sa rozprestrel na plech a šupol sa na pol hodky do rozpálenej trúby (250 stupňou). Vznikol v podstate Na2CO3. Pri pečení na panvici pri vyššej teplote môže vzniknúť aj určité množstvo NaOH. Hmotnosť prášku sa znížila (uniknutý CO2), ale celková sila alkality ostala nezmenená, čiže rovnaká ako mala NaHCO3 na začiatku. Potom bolo možné upečenú sódu rozmiešať v menšom množstve vody. Možno teda použiť 3x tak silnejšiu koncentráciu. Jedine sol bez NaCl je slabo rozpustná, ale neviem ako, lebo len srnky tušia čo tam okrem síranu horečnatého je
- bradoo
- Už som čo to napísal
- Príspevky: 415
- Dátum registrácie: 11 Apr 2011 12:15
- Bydlisko: pov.bystrica
- Kontaktovať používateľa:
Re: Návod - Ballingova Metóda
A ešte taká pomôcka: Ak sú moje staré zápisky správne, tak na získanie 96,6g Na2CO3 potrebujeme 75,6g NaHCO3 s 37 g NaOH. Je tam započítaná aj percentuálna chemická čistota prvkov. Neviem aké čisté som mal vtedy chemikálie a aké máte vy, ale +- to bude sedieť. Pokiaľ chcete získať iné množstvo stačí všetko vynásobiť zvoleným koeficientom, aby vám sedelo množstvo ktoré potrebujete.
-
- Zapájam sa do diskusie
- Príspevky: 124
- Dátum registrácie: 25 Dec 2008 03:51
- Bydlisko: Bratislava
Re: Návod - Ballingova Metóda
S tym NaHCO3 dobra poznamka, len sa mi nechcelo doma znicit plech, tak som si kupil hotovy uhlicitan. Ale nejaky stary najdem, uhlicitany su priemerne stabilne do 500-600°C.bradoo napísal: ↑10 Feb 2020 13:48 Prv keď chemikálie neboli také dostupné, sa za týmto účelom (zvýšenie rozpustnosti a PH) prevádzalo pečenie jedlej sódy. Navážený NaHCO3 sa rozprestrel na plech a šupol sa na pol hodky do rozpálenej trúby (250 stupňou). Vznikol v podstate Na2CO3. Pri pečení na panvici pri vyššej teplote môže vzniknúť aj určité množstvo NaOH. Hmotnosť prášku sa znížila (uniknutý CO2), ale celková sila alkality ostala nezmenená, čiže rovnaká ako mala NaHCO3 na začiatku. Potom bolo možné upečenú sódu rozmiešať v menšom množstve vody. Možno teda použiť 3x tak silnejšiu koncentráciu. Jedine sol bez NaCl je slabo rozpustná, ale neviem ako, lebo len srnky tušia čo tam okrem síranu horečnatého je
So solou je tak trocha problem, uz pri 35g/l, co ja miesam, je problem ju rozpustit ak nezohrejes vodu a pri nizsej teplote v zasobnej nadobe potvora aj tak zacne vypadavat. Preto je pri klasickom Ballingu s NaHCO3 to mnozstvo, cca 25g/l, akurat na dobre rozpustenie. Siran Horecnaty by bol v pohode rozpustny, ale ako hovoris, zbytok zlozenia je neznamy. Mozno by sa to dalo niecim koordinovat, ale ked neviem co tam je