Osmotická voda a zvířata
Moderátori: Roman, reicho, Superreefer
- vik_33
- Dlhodobý návštevník fóra
- Príspevky: 3073
- Dátum registrácie: 07 Feb 2007 10:10
- Bydlisko: Ústí nad Labem
- Kontaktovať používateľa:
Re: Osmotická voda a zvířata
Jsme sice OT, ale tak jak to tedy je?
V obou odkazech se píše o tlaku vstupní vody 2-6 bar ( tj. 0,2-0,6 MPa ).
V obou odkazech se píše o tlaku vstupní vody 2-6 bar ( tj. 0,2-0,6 MPa ).
350l mixed reef
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.cz
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.cz
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
- chip
- Dlhodobý návštevník fóra
- Príspevky: 1416
- Dátum registrácie: 07 Feb 2009 22:10
- Bydlisko: Praha
- Kontaktovať používateľa:
Re: Osmotická voda a zvířata
musis koukat na provozni tlak... ten je dulezity
- Qndronic
- Na REEFe len začínam
- Príspevky: 57
- Dátum registrácie: 16 Dec 2010 17:34
- Bydlisko: Moravský Krumlov
Re: Osmotická voda a zvířata
Těch typů membrán RO je taky víc druhů. Některé se použivájí v potravinářských provozech na zahušťování šťáv - voda je odpad, na stejným principu funguje i odstranění alkoholu z píva. Dá se takhle odstraňovat lecos protože je spousta typů membrán. V poslední době je velikej rozmach různých membrán, které fungují při různích tlacích a výzkum se posouvá stále kupředu. Mimochodem v ČR se na membrány buduje výzkumné středisko. Taky je taková membrána podle potřeby náležitě vyztužená podle toho jaký tlak na ni má působit.
Přesně jak píše chip, působí osmotický tlak. RO je obrácená osmóza, bři barometrickém tlaku by to nefungovalo. Protože voda má tendenci pronikat přes semipermeabilní membránu tam, kde je koncentrace solí vyšší a koncentraci ředit.
Aspoň takhle jsme to ve škole probírali... Tlak, kterej byl potřebnej na zahušťování sirupů byl hodně mazec... a mám pocit jestli to nebylo kolem 20 barů při zahuštění na 50°RF, záleželo na kolik % se to mělo zahustit. Ani bych si takovej tlak nedovedl představit. Jestli někdo má záem pro upřesnění provozních tlaků můžu otevřít sešit:-D
Záleží taky co je to za membránu. je jich spousta typů.
Takže tak:-)
Jinak se omlouvám za Offtopic sirupy a konzervárenství sem nepatří, pokud není obsah toho co jsem napsal vhodný prosím adminy o smazání.
S pozdravem Ondřej
Přesně jak píše chip, působí osmotický tlak. RO je obrácená osmóza, bři barometrickém tlaku by to nefungovalo. Protože voda má tendenci pronikat přes semipermeabilní membránu tam, kde je koncentrace solí vyšší a koncentraci ředit.
Aspoň takhle jsme to ve škole probírali... Tlak, kterej byl potřebnej na zahušťování sirupů byl hodně mazec... a mám pocit jestli to nebylo kolem 20 barů při zahuštění na 50°RF, záleželo na kolik % se to mělo zahustit. Ani bych si takovej tlak nedovedl představit. Jestli někdo má záem pro upřesnění provozních tlaků můžu otevřít sešit:-D
Záleží taky co je to za membránu. je jich spousta typů.
Takže tak:-)
Jinak se omlouvám za Offtopic sirupy a konzervárenství sem nepatří, pokud není obsah toho co jsem napsal vhodný prosím adminy o smazání.
S pozdravem Ondřej
- Roman
- Reef Expert
- Príspevky: 2391
- Dátum registrácie: 22 Nov 2005 22:13
- Bydlisko: Bratislava, Bernolakovo
Re: Osmotická voda a zvířata
v pohode...
mna tam zaujalo to odstranovanie etylalkoholu z piva, take barbarstvo
mna tam zaujalo to odstranovanie etylalkoholu z piva, take barbarstvo
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu
- LukasO
- Dlhodobý návštevník fóra
- Príspevky: 1323
- Dátum registrácie: 20 Nov 2011 14:09
- Bydlisko: Prostejov
Re: Osmotická voda a zvířata
V Černé Hoře (okres Blansko) takto vyrábí nealko pivo... a z toho alkoholu pak dělají "pálenku" Monte Negro...Obojí je pěkně hnusný...
Nic neumím, nic neznám, ale o to víc rad rozdávám...
-
- Pravidelný prispevovateľ do fóra
- Príspevky: 596
- Dátum registrácie: 30 Dec 2005 07:44
- Bydlisko: České Budějovice
Re: Osmotická voda a zvířata
Doufám, že někdo tímto způsobem nezačne vyrábět z moči diabetiků javorový sirup
Re: Osmotická voda a zvířata
V ČH mají úplně něco jiného "destilace". A tento etanol je výborný (slivovice z piva ). Příznivci pálenky ocení.
- LukasO
- Dlhodobý návštevník fóra
- Príspevky: 1323
- Dátum registrácie: 20 Nov 2011 14:09
- Bydlisko: Prostejov
Re: Osmotická voda a zvířata
Když sme tam byly na exkurzi, tak nám říkali, že to tlačí přes osmózu...
Nic neumím, nic neznám, ale o to víc rad rozdávám...
- Qndronic
- Na REEFe len začínam
- Príspevky: 57
- Dátum registrácie: 16 Dec 2010 17:34
- Bydlisko: Moravský Krumlov
Re: Osmotická voda a zvířata
Při využití RO je nejdůležitějším parametrem osmotický tlak roztoku, ze které chceme něco dostat.
Ovocná šťáva třeba jablečnej mošt 12°RF (což odpovídá 12 kg cukru ve 100L nebo koncentraci 12% cukru) má osmotickej tlak 1,6 MPa, aby se dala zahustit tak musí být pracovní tlak 5,5 MPa.
Navíc taková šťáva taky obsahuje titrační kyseliny, nějaké aromatické látky, alkohol který ten refraktometr při měření °RF na 100% neodliší... Tak myslím že musí být taková membrána dost odolná i pro kyselé prostředí.
Alkohol z piva se určitě dá použít na lecos i dolihování nápojů a pod. Jde taky o to jaká technologie se následně zvolí. osobně si myslím že by se tím dalo dolihovat i to pivo. (Alkohol včetně ještě jiných látek brání kvašení a nápoj stabilizuje.)
U nealka piva se používá i technologie, kdy se vytlačí ze sladu O2 a nasytí se CO2 který brání tvoření alkoholu, kvasinky při népřístupu vzduchu začnou ethanol rozkládat čímž se docílí toho, aby takové pivo splňovalo požadavky pro nealkoholický nápoj - obecně je takové pivo hnusnější než to RO pivo. Aspoň mi to tak přišlo. Pivo moc rád nemám je to jen můj subjektivní pohled
Při odstranění alkoholu reverzní osmózou z piva taky odchází část vody která se kontinuálně doplňuje.
S alkoholem a vodou můžou taky odejít některé senzoricky aktivní látky. které by se daly při destilaci zachytit a doplnit zpět do piva... (podle mě a nevím jestli se to tak dělá ale myslím že by mohlo).
Každej pivovar asi používá jiné metody a technologie (odlišení na trhu)...
Někde jsem viděl video, že zkoušeli přes RO vyčistit moč, když už jsem tady viděl zmínku o moči. Po přičichnutí a ochutnání to prý moč stále připomínalo Kam až tahle diskuze dospěla od vody až k moči
Taky sem slyšel, že by se přes semepermeabilní blánu daly čistit i vady vín a postupně probíhá výzkum i na tohle.
Zajímalo by mě kolik lidí tady na reefu dělá v laboratoři třeba na HPLC nebo GC či MS kdyby se někdo našel, kdo by s tím uměl pracovat. Rád přišel na exkurzi kdyby to bylo možné a viděl to prakticky. Přece jen jsme tady reefaři různých profesí a komunita každým dnem rozrůstá.
Zdraví Ondřej
Ovocná šťáva třeba jablečnej mošt 12°RF (což odpovídá 12 kg cukru ve 100L nebo koncentraci 12% cukru) má osmotickej tlak 1,6 MPa, aby se dala zahustit tak musí být pracovní tlak 5,5 MPa.
Navíc taková šťáva taky obsahuje titrační kyseliny, nějaké aromatické látky, alkohol který ten refraktometr při měření °RF na 100% neodliší... Tak myslím že musí být taková membrána dost odolná i pro kyselé prostředí.
Alkohol z piva se určitě dá použít na lecos i dolihování nápojů a pod. Jde taky o to jaká technologie se následně zvolí. osobně si myslím že by se tím dalo dolihovat i to pivo. (Alkohol včetně ještě jiných látek brání kvašení a nápoj stabilizuje.)
U nealka piva se používá i technologie, kdy se vytlačí ze sladu O2 a nasytí se CO2 který brání tvoření alkoholu, kvasinky při népřístupu vzduchu začnou ethanol rozkládat čímž se docílí toho, aby takové pivo splňovalo požadavky pro nealkoholický nápoj - obecně je takové pivo hnusnější než to RO pivo. Aspoň mi to tak přišlo. Pivo moc rád nemám je to jen můj subjektivní pohled
Při odstranění alkoholu reverzní osmózou z piva taky odchází část vody která se kontinuálně doplňuje.
S alkoholem a vodou můžou taky odejít některé senzoricky aktivní látky. které by se daly při destilaci zachytit a doplnit zpět do piva... (podle mě a nevím jestli se to tak dělá ale myslím že by mohlo).
Každej pivovar asi používá jiné metody a technologie (odlišení na trhu)...
Někde jsem viděl video, že zkoušeli přes RO vyčistit moč, když už jsem tady viděl zmínku o moči. Po přičichnutí a ochutnání to prý moč stále připomínalo Kam až tahle diskuze dospěla od vody až k moči
Taky sem slyšel, že by se přes semepermeabilní blánu daly čistit i vady vín a postupně probíhá výzkum i na tohle.
Zajímalo by mě kolik lidí tady na reefu dělá v laboratoři třeba na HPLC nebo GC či MS kdyby se někdo našel, kdo by s tím uměl pracovat. Rád přišel na exkurzi kdyby to bylo možné a viděl to prakticky. Přece jen jsme tady reefaři různých profesí a komunita každým dnem rozrůstá.
Zdraví Ondřej