riasy a boj s nimi

Všetko o problémoch s riasami.

Moderátor: Superreefer

riasy a boj s nimi

Poslaťod Robo » 14 Nov 2005 20:37

Tak Aďo o tomto by som mohol písať litánie. S riasami mám niekoľko -ročné skúsenosti , keďže morskej akvaristike sa venujem už niekoľko rokov - od 1991 veru som si s riasami toho už užil, ale vždy som dospel k jednému záveru , čím viac sa snažíš , čím viac robíš nejaké zásahy tým je to horšie a horšie - takže moja rada ak je akva založené od začiatku tak ako má byť a svetlo je také ako má byť , robí sa pravidelná výmena vody / min. 10-20 % mesačne / - a napriek tomu začínajú rásť nežiaduce riasy treba zachovať trpezlivosť a nevšímať si ich. Väčšinou tak ako to vypuklo tak to aj zanikne.

Robo
Morské akva je predovšetkým veľa,veľa trpezlivosti
Obrázok užívateľa
Robo
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod drakken » 14 Nov 2005 21:29

Jasne presne to je moj nazor. Inak ako perfektny bojovnik zo zelenou riasou sa my osvedcil krab pustovnik ktory ju dokaze krasne vycistit z kazdeho kusku kam dosiahne,preto niektore druhy neziaducich rias dokonca naschval
nechavam ako pochutku pre mojho milašika :-).
Obrázok užívateľa
drakken
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod Robo » 14 Nov 2005 22:11

drakken píše:Jasne presne to je moj nazor. Inak ako perfektny bojovnik zo zelenou riasou sa my osvedcil krab pustovnik ktory ju dokaze krasne vycistit z kazdeho kusku kam dosiahne,preto niektore druhy neziaducich rias dokonca naschval
nechavam ako pochutku pre mojho milašika :-).

Súhlasím aj ja mám veľmi dobré skúsenosti s pustovníkmi a posledne úplne super s novým pekným čierno modrým / Calcinus elegans / akurát má veľkú ulitu s ktorou občas zhadzuje skaly a nepripevnené koraly.
Obrázok užívateľa
Robo
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod repik » 14 Nov 2005 23:33

Momentalne bojujej aj ja s riasami ale robím výkonnejšiu filtráciu a snažím sa eliminovť fosforečnani tak potom sa uvidí......chce to čas a trpezlivosť.
Obrázok užívateľa
repik
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod repik » 14 Nov 2005 23:35

Zabudol som na globulusku je to výborný čistič,doporučujem a je šetrná voči korálom.
Obrázok užívateľa
repik
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod kubrt » 15 Nov 2005 07:29

Pri svojom prvom AQ , kde som mal filtraciu na zeolit, som mal nadherne zelene vlaknite riasy, boli ako koberec. Ale ako prisli, tak aj odisli. Cca 1 mesiac im to trvalo, ale potom sa uz nikdy neukazali. Teraz v mojom druhom :oops: je to horsie. V lete som si s polovickou doprial dovolenku a starostlivost o AQ som nechal na brata v domneni, ze to bude OK. Ale nebolo. :? V dobrej viere mi ho celkom slusne dokatoval. A uz zasa som mal v AQ koberec. Teraz po par mesiacoch uz riasa zasa mizne, ale ide to velmi pomaly. Pustovnika ani jezovku nechcem, podla mna v reefe nemaju co hladat. Nic v AQ nelepim a uz ma nebavilo to stale zdvihat zo dna. Takze najnovsie chcem ako pomoc privitat Lo vulpinusa. Uvidime ako sa tejto ulohy zhosti, ale co som videl, za par dni budem musiet kupovat riasu :wink: .
Obrázok užívateľa
kubrt
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod Robo » 15 Nov 2005 10:11

kubrt píše:Pri svojom prvom AQ , kde som mal filtraciu na zeolit, som mal nadherne zelene vlaknite riasy, boli ako koberec. Ale ako prisli, tak aj odisli. Cca 1 mesiac im to trvalo, ale potom sa uz nikdy neukazali. Teraz v mojom druhom :oops: je to horsie. V lete som si s polovickou doprial dovolenku a starostlivost o AQ som nechal na brata v domneni, ze to bude OK. Ale nebolo. :? V dobrej viere mi ho celkom slusne dokatoval. A uz zasa som mal v AQ koberec. Teraz po par mesiacoch uz riasa zasa mizne, ale ide to velmi pomaly. Pustovnika ani jezovku nechcem, podla mna v reefe nemaju co hladat. Nic v AQ nelepim a uz ma nebavilo to stale zdvihat zo dna. Takze najnovsie chcem ako pomoc privitat Lo vulpinusa. Uvidime ako sa tejto ulohy zhosti, ale co som videl, za par dni budem musiet kupovat riasu :wink: .

Aj ja som zvedaví lebo ja som ich skúšal tiež v jednej nádrži / vulpinusov /a bez úspechu. Potom napíš.

Robo
Obrázok užívateľa
Robo
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod maco30 » 17 Nov 2005 17:59

Já založil AQ v lednu 2005,jedu na Miracle Mud,první měsíc to byla hrůza,druhý řasa ustupovala a od té doby ani kousek,měním vodu 10% měsíčně,svítím v poměru 3bílé a 1 modrá 12 hodin denně(T5 ATI na 400l),v červnu jsem narazil na PhosEx,tak jsem ho dal preventivně do filtru...No a doufám že to tak zůstane,a na řasu krom Caulerpy ve filtru nenarazím:-):-):-)
maco30
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod kubrt » 18 Nov 2005 07:25

maco30 píše:Já založil AQ v lednu 2005,jedu na Miracle Mud,první měsíc to byla hrůza,druhý řasa ustupovala a od té doby ani kousek,měním vodu 10% měsíčně,svítím v poměru 3bílé a 1 modrá 12 hodin denně(T5 ATI na 400l),v červnu jsem narazil na PhosEx,tak jsem ho dal preventivně do filtru...No a doufám že to tak zůstane,a na řasu krom Caulerpy ve filtru nenarazím:-):-):-)

ten pomer svetla ma celkom zaujal 3:1 (biela:modra), ake koraly mas v AQ ?
Obrázok užívateľa
kubrt
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod maco30 » 18 Nov 2005 08:04

xenie a heteroxenie,ty se množí jako plevel:-),sarcophytony,euphyllia,clavularia,lobophytum,sinularia....do konce roku bych rád něco přidal:-)
maco30
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod repik » 19 Nov 2005 17:55

Páni a ako bojujete proti siniciam.Určite každý mal nejaký problém v akva.Chémia alebo babské recepti.Píšte..... :D
Obrázok užívateľa
repik
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod Pavel » 19 Nov 2005 19:08

repik píše:Páni a ako bojujete proti siniciam.Určite každý mal nejaký problém v akva.Chémia alebo babské recepti.Píšte..... :D

tie na substrate zahrabat do dna, ale ked budes mat zabehnutu filtraciu a hlavne dostatocne prudenie, tak budes mat pokoj, ja ked som dvihol v cca. 60 litrovom akva prietok z 400 na 600 litrov za hodinu som uz sinicu nevidel
Obrázok užívateľa
Pavel
Site Admin
Site Admin

Poslaťod Pavel » 19 Nov 2005 19:11

s riasou bojujem aj ja, nasadil som spat do akva Caulerpu nech odcerpava fosfaty, vo filtry mam JBL PhoseEx ultra, takze pracujem na ich znizovani, jeden kamen som vybral z akva, ocistil hrubou zubnou kefkou, omyl a odvtedy je pokoj, na druhom vsak mam koraly, takze podobny akt nehrozi

dolezite je odumierajuce riasy odstranovat, lebo tieto produkuju dalsie fosfaty a tie zas vyuzivaju nove riasy pre rast, je to neskutocny kolotoc

a moju pustovnici? mam dvoch (cerveny a modry) a maju riasu tazko na haku :(
Obrázok užívateľa
Pavel
Site Admin
Site Admin

Poslaťod repik » 19 Nov 2005 20:05

Môj pustovník je stále v práci.Velmi výdatne mu asistuje debeliuska.
Obrázok užívateľa
repik
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Poslaťod kubrt » 22 Nov 2005 09:55

Robo píše:
kubrt píše:Pri svojom prvom AQ , kde som mal filtraciu na zeolit, som mal nadherne zelene vlaknite riasy, boli ako koberec. Ale ako prisli, tak aj odisli. Cca 1 mesiac im to trvalo, ale potom sa uz nikdy neukazali. Teraz v mojom druhom :oops: je to horsie. V lete som si s polovickou doprial dovolenku a starostlivost o AQ som nechal na brata v domneni, ze to bude OK. Ale nebolo. :? V dobrej viere mi ho celkom slusne dokatoval. A uz zasa som mal v AQ koberec. Teraz po par mesiacoch uz riasa zasa mizne, ale ide to velmi pomaly. Pustovnika ani jezovku nechcem, podla mna v reefe nemaju co hladat. Nic v AQ nelepim a uz ma nebavilo to stale zdvihat zo dna. Takze najnovsie chcem ako pomoc privitat Lo vulpinusa. Uvidime ako sa tejto ulohy zhosti, ale co som videl, za par dni budem musiet kupovat riasu :wink: .

Aj ja som zvedaví lebo ja som ich skúšal tiež v jednej nádrži / vulpinusov /a bez úspechu. Potom napíš.Robo

Takze nove info. Mam vulpinusa v nadrzi 3 dni a je to vidiet. Ma iba sice okolo 6cm ale cisti riasu ako ma. Zatial som spokojny.
Obrázok užívateľa
kubrt
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam

Ďalší

Späť na Boj s Riasami

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Posledne pridane prispevky
Chtěl jsem se zeptat b... 15:37
nejak jsem koukal na do... 15:35
hlasim sa aj ja
Najdiskutovanejšie témy fóra
Moře 300l
Založení nového akva - po...
Tank of the Reicho
Pomoc, ohledně zbudování ...
Ako vyuzit dlhy jesenny vece...
Reverzná osmóza verzus alt...
2000 litrový REEF v Badine