Strana 2 z 2

Napísané: 10 Dec 2007 18:23
od používateľa Luděk
To Ondrej :
tak jsem bohužel nepochopil, co jsi tím chybným sdělením chtěl říct. Bral jsem to tak,že když si to přečte někdo bez potřebných vědomostí ,tak může udělat dost škody,protože si myslí ,že snižuje PH a ono je to naopak. Takové informace by se měly ještě v příspěvku uvest na pravou míru. Ale to je jen můj názor. :( (Jinak malawi je super - tam si té sody užiješ dost).

Napísané: 10 Dec 2007 18:51
od používateľa Ondrej Tlach
Lukáš napísal:No a potom verit takej kalkulacke :D .
Kazdopadne je to divne napisane. Uz na strednej (zakladnej?) skole nutia ziakov pamatat si, ze zmiesanim silnej zasady (v tomto pripade NaOH) a slabej kyseliny (H2CO3) bude vysledna sol (NaHCO3 alebo Na2CO3) v roztoku davat zasaditu reakciu (zvysenie pH).
Ano je tomu tak, lenze do toho vstupuju dalsie faktory ktore vychadzaju z toho receptu, ze spolu s roztokom sody sa pridava roztok CaCl2, obsah CO2 vo vode atd. atd. Sam som na zaciatku rozbehu aq pri dorovnavani KH, Ca a Mg zaznamenal pokles Ph z 8.5 na 8 po pridani roztoku sody (jednalo sa o radovo 100ky gramov) kde som prave ocakaval jeho narast, nie som chemik takze preco sa tak stalo si vysvetlit neviem ale kalkulacka na to upozornuje. Ja som vtedy v akvariu nemal nic takze mi bolo jedno ze ci to tam pridam naraz alebo nie. V kazdom pripade je uplne jedno ktorym smerom sa bude Ph menit, podstatne je ze prudka zmena o >+/-0.2 stupna moze ublizit organizmom v akvariu....

Napísané: 12 Dec 2007 10:39
od používateľa Pavel K.
Ondrej Tlach napísal: .... Sam som na zaciatku rozbehu aq pri dorovnavani KH, Ca a Mg zaznamenal pokles Ph z 8.5 na 8 po pridani roztoku sody (jednalo sa o radovo 100ky gramov) kde som prave ocakaval jeho narast,....
Existují dvě sody - hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda, soda bicarbona, NaHCO3), která má slabě kyselou reakci kolem pH 6 a "normální" soda (Na2CO3, na praní), která má silně zásaditou reakci nad pH 9. Pro pH ca.8 se pužívá směs obou v poměru ca. 5:1 (jestli si to dobře pamatuji). Tolik teorie. Pokud by chtěl někdo experimentovat, da se "normální" soda vyrobit z jedlé sody zahříváním (např. v troubě) - zná to každá kuchařka (jedlá soda je hlavní součást kypřícího prášku do pečiva).

Napísané: 13 Dec 2007 17:45
od používateľa Zdenek
Podtrženo sečteno
Jedlou sodu NaHCO3 (soda bicarbona) lze na zvíšení KH použít, ale jen krátkodobě. Potom rozhodí iontovou rovnováhu a je to průšvih. Kdy se však stane to nevím.
Tak že sodu nepoužívat, aby se tomu předešlo a upravovat vodu komerčnímy přípravky. Což možná bude mít stejný efekt. Jak se ale zjistí, že už je iontová rovnováha v háji???? :shock:
Znamená to tedy, že ať chceme, nebo ne, po čase nás to všechny donutí k Ballingovi metodě.

To Peter:Vím že se tu o tom píš, bohužel všude možně, vždycky nějaká část tak jako o Ca, Mg, vodě z RO..... a spoustě dalších otázkách, které se prolínají.
Založil jsem právě proto tohle táma zde, aby každý, kdo řeší nějaký problém, jednodušeji našl návod. Samozřejmě je potřba pročítat přispěvky, ale kdo má tušit, že například v tématu Sariatopora histrix se dočtu o nekróze, což bych uřčitě hledal v chorobách. Zvíšil by se asi počet příspěvků, ale možná by byla snažší orientace. Kdož ví

Pročítal jsem různá temata o KH ....., bohužel pořád mám nejasno, jak dlouho můžu sodu používat, a jak zjistím, že už je potřeba použít sůl bez soli. Stačí pravidelná výměna vody a rovnováho bude v pořádku?

Napísané: 13 Dec 2007 18:02
od používateľa Ondrej Tlach
Zdenek,
k rozhodeniu rovnovahy urcite dojde, naozaj vyvstava otazka kedy.
Mam znameho ktory pouziva rovnaky RECEPT na doplnovanie prvkov ako ja. Jeho akvarium 220gal fungovalo 8 rokov, prezilo 4800km stahovanie bez jedinej straty a na novom mieste je uz dalsie 4 roky.
Prvky doplnuje podla receptu, vodu vymiena 15% kazde 3 tyzdne a sol pouziva Reef Crystals co urcite nieje sol bez NaCl. Akvarium evidentne prosperuje, ako makke koraly tak sps a clams, prirastky su velke a farebnost uzasna. Takze je kludne mozne ze to bude fungovat "niekolko" rokov.

Napísané: 13 Dec 2007 18:08
od používateľa Zdenek
Děkuji. Zkusím to a jak sleduji, určitě nebudu sám.

Napísané: 13 Dec 2007 20:52
od používateľa rybka
Zdenek napísal:Podtrženo sečteno
Jedlou sodu NaHCO3 (soda bicarbona) lze na zvíšení KH použít, ale jen krátkodobě. Potom rozhodí iontovou rovnováhu a je to průšvih. Kdy se však stane to nevím.
Tak že sodu nepoužívat, aby se tomu předešlo a upravovat vodu komerčnímy přípravky. Což možná bude mít stejný efekt. Jak se ale zjistí, že už je iontová rovnováha v háji???? :shock:
Znamená to tedy, že ať chceme, nebo ne, po čase nás to všechny donutí k Ballingovi metodě.

To Peter:Vím že se tu o tom píš, bohužel všude možně, vždycky nějaká část tak jako o Ca, Mg, vodě z RO..... a spoustě dalších otázkách, které se prolínají.
Založil jsem právě proto tohle táma zde, aby každý, kdo řeší nějaký problém, jednodušeji našl návod. Samozřejmě je potřba pročítat přispěvky, ale kdo má tušit, že například v tématu Sariatopora histrix se dočtu o nekróze, což bych uřčitě hledal v chorobách. Zvíšil by se asi počet příspěvků, ale možná by byla snažší orientace. Kdož ví

Pročítal jsem různá temata o KH ....., bohužel pořád mám nejasno, jak dlouho můžu sodu používat, a jak zjistím, že už je potřeba použít sůl bez soli. Stačí pravidelná výměna vody a rovnováho bude v pořádku?
Komerční přípravky s označením KH+ obsahují pouze sodu bicarbonu, nic víc. Levná chemikálie v drahé barevné krabičce. Ale o tom ten byznys je :lol: Princip Ballingovy metody je na desítkách webů popsán tak podrobně, že už to lépe snad ani nejde. Jen to chce tajně si půjčit první učebnici chemie ze základky, nalistovat kapitolu o solích, jejich vzniku a sážecích reakcích a přečíst si to :lol: [/b]

Napísané: 13 Dec 2007 20:56
od používateľa Zdenda
Já si myslím, že většinu z nás stejně čeká Balling

Napísané: 13 Dec 2007 21:01
od používateľa rybka
Pavel K. napísal:
Ondrej Tlach napísal: .... Sam som na zaciatku rozbehu aq pri dorovnavani KH, Ca a Mg zaznamenal pokles Ph z 8.5 na 8 po pridani roztoku sody (jednalo sa o radovo 100ky gramov) kde som prave ocakaval jeho narast,....
Existují dvě sody - hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda, soda bicarbona, NaHCO3), která má slabě kyselou reakci kolem pH 6 a "normální" soda (Na2CO3, na praní), která má silně zásaditou reakci nad pH 9. Pro pH ca.8 se pužívá směs obou v poměru ca. 5:1 (jestli si to dobře pamatuji). Tolik teorie. Pokud by chtěl někdo experimentovat, da se "normální" soda vyrobit z jedlé sody zahříváním (např. v troubě) - zná to každá kuchařka (jedlá soda je hlavní součást kypřícího prášku do pečiva).
A ty rozumy máš odkud? Dařbujanova moudra nech v archivu literatury o mořské akvaristice; odhady pH roztoků solí si vyhledej v matematicko-fyzikálně-chemických tabulkách; a hlavně zde netahej zavádějící informace. Hydrogenuhličitan sodný má pH hodně nad 7 (pokud víš, co pH vlastně je), přidání uhličitanu sodného do této směsi tak akorát vysráží vápník a hořčík v mořské vodě; a to zhruba tolik vápníku jako přidáš sody, pane alchymisto :roll:
Omlouvám se, že už to píšu takto ostře, ale asi tu překopíruju desítky nářků v mi doručených soukromých zprávách, jak podobní spekulanti nasypali do akva na základě "odborných postřehů a rad" kdeco a pak se nestačili divit.

Napísané: 16 Dec 2007 22:54
od používateľa Pavel K.
rybka napísal: A ty rozumy máš odkud? Dařbujanova moudra nech v archivu literatury o mořské akvaristice; odhady pH roztoků solí si vyhledej v matematicko-fyzikálně-chemických tabulkách; a hlavně zde netahej zavádějící informace. Hydrogenuhličitan sodný má pH hodně nad 7 (pokud víš, co pH vlastně je), přidání uhličitanu sodného do této směsi tak akorát vysráží vápník a hořčík v mořské vodě; a to zhruba tolik vápníku jako přidáš sody, pane alchymisto.
Omlouvám se, že už to píšu takto ostře, ale asi tu překopíruju desítky nářků v mi doručených soukromých zprávách, jak podobní spekulanti nasypali do akva na základě "odborných postřehů a rad" kdeco a pak se nestačili divit.
Pro všechny kromě Rybky: Omlouvám se Vám za chybnou informaci, pH roztoku hydrogenuhličitanu sodného ve vodě je 8,31, dokonce bez ohledu na koncentraci. (Chyba ve výpočtu :idea: )

Pro Rybku: Váš mail beru jako návrh na tykání, těší mě, já jsem Pavel. Až se naučíš diskutovat, rád si tebou popovídám.

Re: SODA

Napísané: 15 Júl 2011 13:20
od používateľa vasekg
Hojky, poprosím o rychlou odbornou pomoc:

Odpojil jsem dolévání odparu vápennou vodou (Rybka zakázal, protože se mi vysražoval vápník po sklech) a k tomu jsem na měsíc pozastavil kalcium reaktor (předělávám ho a zrovna se to hodilo). Proto momentálně dorovnávám KH jen sodou a čekám, až začne obrovská hodnota vápníku padat dolů, abych znovu spustil kalkreaktor.

Ta soda od Penty mi došla a tak jsem skočil do Tesca a koupil SODU: Étkezési szódabikarbóna :-) jen mě trochu rozložilo, že výrobek může obsahovat takovou tu klasiku: stopy sojy, suchých skořápkových plodů, stopy mléka a arašídů...... :D :D

Mohu ji použít, nebo ne? Děkuji a přeji hezký víkend.

V.

Re: SODA

Napísané: 15 Júl 2011 13:54
od používateľa vik_33
Stačí, když si přečteš tohle vlákno. Je to tu několikrát napsáno.
Ano, můžeš jí použít ( sám ji používám několik let ). Jen nezapomeň při delším dávkování na chemické reakce, při nichž vzniká v AQ přebytek NaCl :idea:

Re: SODA bikarbona

Napísané: 09 Jún 2012 12:32
od používateľa Viktor7
Len pre info na pgchem.sk dostat sodu bikarbonu za 1,70€.

Re: SODA

Napísané: 31 Dec 2015 04:09
od používateľa stvrtnastyry
vsimli ste si niekto tu stranku pgchem.sk ma tam podstate vsetky balingove soly v potravinarskej kvalite za zlomkovu cenu daju sa pouzit?????