Osmotická voda a zvířata

Zaujímavosti, skratky používané v morskej akvaristike a všetko ostatné čo nieje zahrnuté v iných fórach, témach.

Moderátori: Roman, reicho, Superreefer

Používateľov profilový obrázok
vik_33
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 3073
Dátum registrácie: 07 Feb 2007 10:10
Bydlisko: Ústí nad Labem
Kontaktovať používateľa:

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa vik_33 »

Jsme sice OT, ale tak jak to tedy je?
V obou odkazech se píše o tlaku vstupní vody 2-6 bar ( tj. 0,2-0,6 MPa ).
350l mixed reef
Obrázok
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.czObrázok
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
Používateľov profilový obrázok
chip
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 1416
Dátum registrácie: 07 Feb 2009 22:10
Bydlisko: Praha
Kontaktovať používateľa:

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa chip »

musis koukat na provozni tlak... ten je dulezity
Používateľov profilový obrázok
Qndronic
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam
Príspevky: 57
Dátum registrácie: 16 Dec 2010 17:34
Bydlisko: Moravský Krumlov

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa Qndronic »

Těch typů membrán RO je taky víc druhů. Některé se použivájí v potravinářských provozech na zahušťování šťáv - voda je odpad, na stejným principu funguje i odstranění alkoholu z píva. Dá se takhle odstraňovat lecos protože je spousta typů membrán. V poslední době je velikej rozmach různých membrán, které fungují při různích tlacích a výzkum se posouvá stále kupředu. Mimochodem v ČR se na membrány buduje výzkumné středisko. Taky je taková membrána podle potřeby náležitě vyztužená podle toho jaký tlak na ni má působit.

Přesně jak píše chip, působí osmotický tlak. RO je obrácená osmóza, bři barometrickém tlaku by to nefungovalo. Protože voda má tendenci pronikat přes semipermeabilní membránu tam, kde je koncentrace solí vyšší a koncentraci ředit.

Aspoň takhle jsme to ve škole probírali... Tlak, kterej byl potřebnej na zahušťování sirupů byl hodně mazec... a mám pocit jestli to nebylo kolem 20 barů při zahuštění na 50°RF, záleželo na kolik % se to mělo zahustit. Ani bych si takovej tlak nedovedl představit. Jestli někdo má záem pro upřesnění provozních tlaků můžu otevřít sešit:-D

Záleží taky co je to za membránu. je jich spousta typů.

Takže tak:-)

Jinak se omlouvám za Offtopic sirupy a konzervárenství sem nepatří, pokud není obsah toho co jsem napsal vhodný prosím adminy o smazání.

S pozdravem Ondřej
Používateľov profilový obrázok
Roman
Reef Expert
Reef Expert
Príspevky: 2391
Dátum registrácie: 22 Nov 2005 22:13
Bydlisko: Bratislava, Bernolakovo

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa Roman »

v pohode...

mna tam zaujalo to odstranovanie etylalkoholu z piva, take barbarstvo :roll:
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu
Používateľov profilový obrázok
LukasO
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 1323
Dátum registrácie: 20 Nov 2011 14:09
Bydlisko: Prostejov

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa LukasO »

V Černé Hoře (okres Blansko) takto vyrábí nealko pivo... a z toho alkoholu pak dělají "pálenku" Monte Negro...Obojí je pěkně hnusný...
Nic neumím, nic neznám, ale o to víc rad rozdávám...
Jaroslav
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Príspevky: 596
Dátum registrácie: 30 Dec 2005 07:44
Bydlisko: České Budějovice

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa Jaroslav »

Doufám, že někdo tímto způsobem nezačne vyrábět z moči diabetiků javorový sirup :D
Používateľov profilový obrázok
VINTR
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 2322
Dátum registrácie: 19 Júl 2008 11:04
Bydlisko: Kuřim

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa VINTR »

V ČH mají úplně něco jiného "destilace". A tento etanol je výborný (slivovice z piva :D ). Příznivci pálenky ocení.
Používateľov profilový obrázok
LukasO
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 1323
Dátum registrácie: 20 Nov 2011 14:09
Bydlisko: Prostejov

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa LukasO »

Když sme tam byly na exkurzi, tak nám říkali, že to tlačí přes osmózu...
Nic neumím, nic neznám, ale o to víc rad rozdávám...
Používateľov profilový obrázok
Qndronic
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam
Príspevky: 57
Dátum registrácie: 16 Dec 2010 17:34
Bydlisko: Moravský Krumlov

Re: Osmotická voda a zvířata

Príspevok od používateľa Qndronic »

Při využití RO je nejdůležitějším parametrem osmotický tlak roztoku, ze které chceme něco dostat.

Ovocná šťáva třeba jablečnej mošt 12°RF (což odpovídá 12 kg cukru ve 100L nebo koncentraci 12% cukru) má osmotickej tlak 1,6 MPa, aby se dala zahustit tak musí být pracovní tlak 5,5 MPa.
Navíc taková šťáva taky obsahuje titrační kyseliny, nějaké aromatické látky, alkohol který ten refraktometr při měření °RF na 100% neodliší... Tak myslím že musí být taková membrána dost odolná i pro kyselé prostředí.

Alkohol z piva se určitě dá použít na lecos i dolihování nápojů a pod. Jde taky o to jaká technologie se následně zvolí. osobně si myslím že by se tím dalo dolihovat i to pivo. (Alkohol včetně ještě jiných látek brání kvašení a nápoj stabilizuje.)

U nealka piva se používá i technologie, kdy se vytlačí ze sladu O2 a nasytí se CO2 který brání tvoření alkoholu, kvasinky při népřístupu vzduchu začnou ethanol rozkládat čímž se docílí toho, aby takové pivo splňovalo požadavky pro nealkoholický nápoj - obecně je takové pivo hnusnější než to RO pivo. Aspoň mi to tak přišlo. Pivo moc rád nemám je to jen můj subjektivní pohled :-D
Při odstranění alkoholu reverzní osmózou z piva taky odchází část vody která se kontinuálně doplňuje.

S alkoholem a vodou můžou taky odejít některé senzoricky aktivní látky. které by se daly při destilaci zachytit a doplnit zpět do piva... (podle mě a nevím jestli se to tak dělá ale myslím že by mohlo).
Každej pivovar asi používá jiné metody a technologie (odlišení na trhu)...

Někde jsem viděl video, že zkoušeli přes RO vyčistit moč, když už jsem tady viděl zmínku o moči. Po přičichnutí a ochutnání to prý moč stále připomínalo :lol: Kam až tahle diskuze dospěla od vody až k moči :D

Taky sem slyšel, že by se přes semepermeabilní blánu daly čistit i vady vín a postupně probíhá výzkum i na tohle.

Zajímalo by mě kolik lidí tady na reefu dělá v laboratoři třeba na HPLC nebo GC či MS kdyby se někdo našel, kdo by s tím uměl pracovat. Rád přišel na exkurzi kdyby to bylo možné a viděl to prakticky. Přece jen jsme tady reefaři různých profesí a komunita každým dnem rozrůstá.

Zdraví Ondřej
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné diskusie"