49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Fórum pre pokročilích akvaristov ktorý sa snažia o svoje krásne malé more

Moderátori: Roman, reicho, Superreefer

Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Premýšľam, čo ešte viac zaťažilo tie koraly?

1. Vytiahnutie absorbentov? Ak bola Xénia malá z iného dôvodu ako z "hladnej vody bez PO4, NO3". Salifert test PO4 mi ukazoval 0 a NO3=5.
2. Hubenie skleniek s Juice striekačkou? Dával som toho naozaj máličko a opatrne. PH som pozeral potom a bolo stále okolo 8.0-8.15.
3. Pridané malé koraly v lete: kúsok Briareum, jedna hlava Euphylia, Rhodactis alebo Ricordea

Potrebujem zistiť, čo tomu chýba. Dám sem teda, aké otázky mi idú hlavou a čo ma napadá :)

1. Bude tam veľa PO4 a NO3? Po vybraní absorbentov sa mi začínala aj trochu zase rozbiehať fialová riasa a náznak bol aj vápenatej na niektorých miestach. Potom sa to zastavilo a začala sa tvoriť v malom množstve sinica na piesku dna. Ale iba na miestach osvetlených priamo LED svetlom.Z jednej prežívajúcej sklenky mám 18 malých. Doniesol som ďalšie s novými koralmi aj keď boli z obchodu? Alebo im super vyhovuje že som vytiahol absorbenty a majú konečne dostatok živýn :) Bojujem so sklenkami od leta po pridaní zopár malých koralov a vytiahnutí absorbentov.

2. Chýbajú vo vode základné stavebné prvky Calcium, mangán? Euphylii sa obnažil na kúsku skelet nohy. Aj Briareum mal po prinesení tvrdé telo a odkedy je v mojom akvárku zmäklo. To mi skôr príde na chýbajúce prvky vo vode pre spevnenie a stavbu kostry koralov. Zvýšené PO4 a NO3 by asi nezmäkčili kostru Briareum a neobnažili kostru Euphylii?

3. Chýbajú vo vode aj jód a stroncium? Xénia mala menšie polypy a stagnovala, má rada zvýšené PO4 a NO3, preto som vybral absorbenty nech je voda špinavšia a viac živýn. Po pridaní zopár koralov a hudení skleniek sa ale ešte viac zmenšili polypy. Nechýbal jej skôr vyčerpaný jód, stroncium alebo iný prvok ktorého je v soli TROPIC MARIN PRO-REEF asi málo?

4. Časť vody 10L som vymenil, malo by byť onedlho vidno zlepšenie aj na koraloch? S novou vodou prišla do vody aj porcia prvkov. Zatiaľ výrazné zlepšenie nevidím. Akurát Briareum vytiahlo polypy po celom povrchu no nie sú ešte také dlhé ako dávnejšie.

5. Vo filtri okrem vaty za prepadom a MATRIXU už nič nemám. Z filtra som vybral aj Saechem Purigen, že nech zbitočne neberie prvky z vody. Spravil som dobre? Absorbent na PO4 tam mám vrátiť? ZEOLIT je tiež vonku už mesiac. Čo tam vrátiť a čo nie?

6. Možno facku koralom robil hlavne prípravok na hubenie skleniek?

7. Vyberiem z filtra aj tú vatu a dám tam namiesto pridám odpeňovač BLAU Scuma 0635 Nano skim ktorý som nedávno zohnal? Keď som ho skúšal 3 dni, za dva dni mi odpenil celú nádobku hnedej vody. Odoberie odpeňovač z vody popri nečistotám veľa prvkov potrebných pre koraly ktoré budú potom vo vode zase chýbať? Dať pred odpeňovač aj vatu, nech sa odpeňovač zbitočne toľko nešpiní a vata zachytí aj napríklad uvoľnenú riasu alebo radšej nie? Ponechať vo filtri iba odpeňovač, MATRIX a výtlačné čerpadlo?

8. Kúpiť nejaký mix prvkov v tekutej forme a dávkovať ich pravidelne do akvárka ručne? Aký prípravok bude najlepší pre tie koraly čo mám? Čo míňajú najviac a teda im chýba? Aby som tam zase nedopĺňal nepotrebné prvky ktorých koncentrácia by sa zvyšovala a časom by to mohlo vadiť. Alebo bude stačiť častejšie meniť viac vody?

Neviem ktorou cestou sa vybrať. Rád by som poznal váš názor. Dosť možné, že ďalšie zlé rozhodnutie už niektoré koraly žiaľ nedajú.

Vopred ďakujem za rady.

Sorry, niektoré informácie tu píšem obsiahlejšie no môže to časom niekomu pomôcť ak sa mi problém podarí vyriešiť, resp. aby nespravili rovnakú chybu ako ja.
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Včera večer som zmeral parametre SALIFERT testami:

NO2: 0
NO3: 2,5
PO4: 0
PH: 8.0 - 8.15 niečo medzi nimi
KH: 9.3
Teplota vody: 25°C
Sanilita: 1.0246

Momentálne to teda ibe bez absorbentov. Vzadu vo filtri je iba vata za prepadom a 1,5L MATRIXu

Večer som prikrmil cielene aj Euphyliu a pochutila si.

Máme aj špageťáka: zistil som, že dve tenké chápadielka ktoré sa občas vystrčia z útesu a oberajú piesok v skutočnosti patria SPAGHETTI WORM červovi ktorý si býva v rúrke v piesku pod útesom a má tých chápadiel dosť veľa :wink: Včera bol večer aktívnejší a nechtiac na seba upozornil. Chápadlá natiahne aj 15cm od seba a ja že okolo útesu v tieni mi sinica nerastie... a to on mi tam pekne čisti :D Dúfam, že koralom neškodí. Podľa toho čo som čítal by mal byť OK. Manželka mi na to, že doteraz mala to akvárko docela rada, ale už v ňom nechce žiadnu vraždu. Nech zistím, či špageťák nie je agressor :D :D Na jar počas dovolenky totiž krab zatúžil po domčeku slimáka a dal ho dolu :wink:

A na malom kameni sa zabýval rúrkatec. Podľa všetkého prišiel s novými koralmi v lete. Odvtedy ho pozorujem. Je ružovo-červenej farby.
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Smityl napísal: 29 Mar 2022 11:21 Ale ne každá ti bude sasanky žrát:) některé si raději počkají na mražené :)
A čo mražené dávaš Wundermani? Aj Artemiu, či niečo iné? Niektorý v inom príspevku písali o filé.
To im hodia normálne kúsok mrazeného filé z bežného obchodu? Ak špeciálne určeného pre akvariové ryby?
Používateľov profilový obrázok
Smityl
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Príspevky: 866
Dátum registrácie: 22 Jan 2016 11:29
Bydlisko: Litovel/Olomouc

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Smityl »

To co rybám, artemia, mysis, humri vajíčka
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Beginner01 napísal: 31 Okt 2022 10:27 Ty problémy co jsi popisoval v příspěvku predtim už zmizely?
Resim něco podobného - brierium mi napřed rostlo jako plevel ale PD jisté doby se ztrácí.
Zas ale sarcopython se nyni množí jak blázen.. už asi 5 fragů pustil.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Teraz to dostalo druhý dych ako mením vodu pravidelne 6L každý týždeň.
Sarcopython u mňa nikdy nemal problém, teraz podrástol. Množiť sa mu ale nechce. Akurát ma na ňom trápi, že večer keď zhasne svetlo sa postavený zatvorí, potom časom zase otvorí bez vytiahnutých polypov a ovysne na jednu stranu. Nič som s ním nerobil, no neviem či je to bežný jav, alebo sa mu váhou zlomila noha? Odfotím a pridám fotky ako sa správa. Je to ako keby mu prúd vody a svetlo pomáhalo vstať a keď je prúdenie menšie + zhasnuté, nevie sa postaviť. Iank počas dňa krásne stojí a má vytiahnuté polypy.

Briareum to rozdýchalo. Polypy sa počas dňa vytiahnu. Nie síce až tak ako keď som to priniesol domov, no žije to a nezomiera :) .
Mal som ho dolu na liesku a často ho otravoval krab Tricolor, dokonca na ňom občas oddychoval/spal :wink:
Prilepil som ho na útes nech má kľud. Teraz sa trochu presúva do strany. Neviem či kvôli prúdeniu? Svetla tam má dostatok.

To že upadali tie koraly vidím ako chýbajúce živiny/mikroprvky/makroprvky zo soli (jód, stroncium, calcium, .....). Tá soľ čo používam toho príliž veľa neobsahuje a dávkovanie nemám. V budúcnosti poriešim vhodnejšiu soľ. Niečo z vody vtedy ťahali aj absorbenty. Všetky som z filtra vytiahol. Mám tam akurát MATRIX, jeden 5cm molitan kvôli bublinkám z odpeňovača a odpeňovač BLAU ktorý mi ide iba keď nikto nie je doma prípadne aj v noci keď všetci spia.

Xénia - pôvodná je stále zakrpatená. Kúsok ktorý som z nej raz odrezal a zobral mi ho prúd vody sa zachytil na útese a ten vyzerá pekne. Polypy sú veľké a pumpujú, no nerozširuje sa :?

Euphylia - odkedy mením pravidelne vodu a začal som ju občas večer prikrmovať jej narástli ďalsie chápadlá. Pozviechala sa a rastie.

Momentálne riešim:
1. bojovanie so skenkami. Stále sa objavujú málé kúsky. Mám dojem že vždy kej som nejaké hubil striekačkou pri vypnutých čerpadlách, objavili sa mi ďalšie na iných miestach. (vnímam to poškodením chápadiel v ktorých sú zárodky ďalších skleniek a ktoré prežijú sa neskôr roznesú po akva). Najlepšie sa mi vidí vyškrabanie sklenky so skalpelom a súčasne odsávanie preč. Takto mi vždy pri výmene vody pomôže manželka. na oškrabanom mieste sa už ďalšie neobjavili ani po 2 týždňoch :D Dáva to ale malé kroky nakoľko pri odsávaní pomerne rýchlo vycucne tých 6L. Stihnem tak 4 väčšie kusy a koniec. Na malé chcem poriešiť krevetu no stále čakám na predajcu ktorý sa neustále na niečo vyhovára. Už mi končí trpezlivosť a objednám ju inde. Tie sklenice ma štvú najviac momentálne.

2. Na piesočnom dne sa mi stále tvorí jemná sinica. Špagetový červ našťastie časť piesku okolo útesu pokial dočiahne krásne čistí :D Neviem hlavnú príčinu prečo sa mi to tvorí. Či je to látkami vo vode alebo aj svetlom. Absorbenty nie je problém pridať, no nechcem to zase vytiahnúť až príliž. Asi si dám zmerať komplet parametre nech presne viem o problémoch s látkami vo vode.
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Po dlhšom čase dopĺňam info o akvárku.

So sklennými sasankami som si nevedel dať rady a hubenie roztokom bolo nekonečno. Zopár veľkých som zničil s roztokom na sklenky v striekačke vždy pri výmene vody a ďalších 5 mini kúskov sa o týždeň objavilo na inom mieste.

Lysmata wurdemanni
Kúpil som krevetku Lysmata wurdemanni, ktorá do týždňa kompletne vyhubila všetky sklenky a ponechala si len jednu veľkú asi na horšie časy. Tá samozrejme rástla, ale ďalšie už nepribúdali! Po cca dvoch týždňoch nakoniec zožrala aj tú poslednú. Trvalo jej to teda 2 týždne a mám pokoj. V akvárku už žiadnu sklenku nemám.
Krevetka mala pribižne 3cm a behom pol roka narástla cca na 6cm, takže je to už poriadny kúsok a potrebuje aj viac potravy.
Tým že kreveta vyjedla sklenky, musím pravidelne kŕmiť. Pochytá si dosť z mrazenej artémie ktorou kŕmim ryby a niečo si ešte nájde v akvárku.
To jej stačí. Ak som ale nebol 1-2 dni doma, otrhala zopár chápadiel z Euphylie a asi jej aj Ricordea chutí :? Do nových malých polypov Euphylie našťastie nejde.

Kvôli dovolenke a vitamínom som naučil ryby aj na vločky, ktoré by som nechal automaticky dávkovať.
Známeho by som poprosil aby prišiel na to pozrieť každý tretí deň.
Hlavybôľ mám ale z tej krevetky! Je super, spraví veľa roboty, ale musím zabezpečiť aby bola dostatočne sýta :D

Existuje nejaké suché krmivo ktoré majú v obľube Wundermannky? V jednom videu som videl že pre sladkovodné sú táke štvorčeky ktoré klesnú ku dnu.
Čím tie krevety kŕmite ešte okrem Artémie? Niekto písal aj o filé. Neviem či kúpiť normálne v obchode kúsok dákeho lepšieho mrazeného filé alebo kreviet a z toho jej občas dať kúsok?
Prílohy
Zvlečok krevety - pre tých čo to ešte nevideli<br />Zaujímavé je, že sa zvlečú aj tikadlá a jemné časti.
Zvlečok krevety - pre tých čo to ešte nevideli
Zaujímavé je, že sa zvlečú aj tikadlá a jemné časti.
Takto mi dala dole Euphyliu za posledné dva mesiace! :/
Takto mi dala dole Euphyliu za posledné dva mesiace! :/
Naposledy upravil/-a Peterpeto v 19 Máj 2023 13:39, upravené celkom 3 krát.
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Ďalšie zmeny:

1, Zvýšil som intenzitu svetla
2, Prechádzam konečne na soľ RED SEA Coral PRO. Na začiatku som používal Aquaforest Reef Salt a potom Tropic Marin PRO-REEF.
Obávam sa iba toho, aby neuškodili životu v akva zmeny vo vode, najmä zvýšenie KH a možno zmena PH.
3, Pridal som nové mäkké koraly
4, Rast koralov mi dlhodobo dosť stagnuje tak som kúpil PO4 merač HANNA Phosphorus ULR HI736. Zatiaľ čo som som nameral hodnoty iba 1 alebo dva, čo je PO4 v prepočte 0,003 až 0,006. Takže veľa PO4 tam nemám určite.
5, V apríli som menil na osmóze DI filter za iný. Miesto zapúzdrenej jednorazovej žltej kartuše som kúpil kartušu s vymeniteľným obsahom a výstupná voda ide krásne s hodnotou 0000 na TDS merači. Naozaj odporúčam nepoužívať tú žltú no name kartušu. Je to veľký rozdiel a neodporúčajú to ani skúsení akvaristi.

Meral som hodnoty 17.5.2023:
Teplota vody: 24,5°C
Sanilita: 1.0245
PH: 7,7
NO2: 0
NO3: 5
PO4: 0,006
NH3: 0
dKH: 8
Ca: 375
Mg: 1170


V hodnotách mi bije do očí akurát nižšie Ca a trocha mi pokleslo PH z dlhodobo 8,2 na 7,7.
Na mäkké ale to nižšie Ca asi až taký dramatický vpliv nemá, že?

Teraz sa chcem preto zamerať na postupné pravidelné výmeny vody s novou soľou RED SEA Coral PRO a uvidím či sa to rozbehne.
Ak to nepomôže, skúsim vymeniť svetlo. Vyzerá to tak, že tie vyššie umiestnené koraly rastú a tie na dne stagnujú => že majú menej svetla.
Ale postupne ako pridávam výkon svetla, na piesku sa tvorí trochu riasa! :? Niečo za niečo :?
Prílohy
Týmto merám. Už ďalšie nechcem :)
Týmto merám. Už ďalšie nechcem :)
Výmena DI filtra za nový s vymeniteľnou kvalitnou náplňou. Ak váhate, určite ten žltý vymeňte!
Výmena DI filtra za nový s vymeniteľnou kvalitnou náplňou. Ak váhate, určite ten žltý vymeňte!
Naposledy upravil/-a Peterpeto v 18 Máj 2023 14:12, upravené celkom 4 krát.
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Osadenstvo:

2x Amphiprion ocellaris
1x Clibanarius Tricolor ( krab pustovník )
1x Lysmata wurdemanni
Asteria starfish - zopár kusov udržiavam

Tieto koraly aj pomaly rastú :D
Sinularia - vedla nej rastie asi aj nová časť
Euphylia - ak ju neošklbe kreveta
Sarcophyton green - teraz sa začal množiť. Už mám tri malé :D
Clavularia

Tieto stagnujú ale nehynú
Xénia
Rhodactis
Discosoma modrá

Tieto som pridal nové:
Rumphella sp.
Capnella
Rhodactis
Discosoma červená
Anthelia sp.

ešte tam žije klasika: zopár štetinatých červov, malé rúrnatce, špagetové červy, .....
Prílohy
Množiaci sa Sarcophyton - prvý kúsok, teraz sa už dva kúsky oddelili a ďalší sa chystá
Množiaci sa Sarcophyton - prvý kúsok, teraz sa už dva kúsky oddelili a ďalší sa chystá
To označené šípkou je rast novej Sinularie?
To označené šípkou je rast novej Sinularie?
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Aktuálny stav je na fotke aby bolo možné porovnať viditeľné zmeny ktoré nastanú.

Tento víkend som načal soľ RedSea Coral Pro a vymenil prvých 8L vody. Očakávam, že to postupne dvihne nízske Ca, Mg a koraly začnú konečne viacej rásť. A samozrejme sa začne dvíhať aj Kh a trochu sa zmení aj PH.
Prílohy
Aktuálny stav
Aktuálny stav
Používateľov profilový obrázok
bradoo
Už som čo to napísal
Už som čo to napísal
Príspevky: 415
Dátum registrácie: 11 Apr 2011 12:15
Bydlisko: pov.bystrica
Kontaktovať používateľa:

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa bradoo »

Ahoj. To Ca nie je nízke, ak máš silné svetlo a výššie PH. Ale v tvojom prípade by mohlo pomôcť. Koraly ktoré tam máš, rastú najlepšie pri vyššom PO4. Je tiež rozdiel mať tak nízke PO4 a hodne kŕmiť, a mať nízke PO4 a kŕmiť minimálne. V prvom prípade to bude rásť dobre, v druhom nie. Ak chceš rast, treba viac kŕmiť a viac svietiť. Ale postupne, až si nerozhodíš rovnováhu v tak malom akva.
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Dva týždne naspäť mi začal blbnúť odpeňovač BLAU SCUMA a včera mi prestalo fungovať prúdové čerpadlo JEBAO SW2 :?

Odpeňovač bežal iba v noci a vydržal približne 1 rok.
Prúdové čerpadlo JEBAO malo výdrž 2,5 roka.

Pri tejto životnosti premýšlam či má naozaj zmysel kupovať "značkovú" techniku do akvária ????
Predpokladám, že hlavný kameň úrazu je kábel ktorý po 1 roku v morskej vode dosť stvrdne a môže sa pri čistení alebo zmene polohy čerpadla ohybom poškodiť alebo ohybom/pootočením v mieste kde vchádza do tela čerpadla!

Akurát výtlačné čerpadlo SICCE je naozaj super tiché, šlape ako hodinky a s malou spotrebou.
Prúdové čerpadlo teda radšej poriešim Sicce Voyager Nano 1000 l/h a k tomu si vyrobím riadenie cyklovania chodu.
Ak to nesplní očakávania, použijem ho na miešanie vody na výmenu :). To Jebao som mával pustené cca na 1/2 výkonu tak to slabšie SICCE by mohlo postačovať.

Ešte že som to JEBAO nekupoval tu, za plnú cenu, ktorá bola v tom čase viac ako dvojnásobná.
Peterpeto
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 15 Nov 2020 23:41
Bydlisko: Trnava

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto »

Inak uvažujem do budúcna zväčšiť akvárko. Už na začiatku som to mal v pláne.
Viac sa mi páči tvar kocky, ale za tú dobu čo mám toto nano mi došlo, že klasický tvar kvádra je lepší, praktickejší a vhodnejší aj pre ryby.

Uvažujem nad týmito dvoma.

1. Blau All in One Marine - 80 l (Black) Rozmer: 62 x 36 x 36 cm - 80 litrov
Toto má vnútornú časť akurát širšiu voči akváriu čo teraz mám a je trochu nižšie. Útes by som vedel pekne rozšíriť a rybám by sa tam určite viacej páčilo.

2. Blau All in One Marine - 91 l (Black) Rozmer: 45 x 45 x 45 cm - 91 litrov
Toto sa mi tvarom viac páči. Je ale dosť hlboké, čo určite sťažuje údržbu akvária nakoľko treba mať dosť dlhé nástroje, pchať hlbšie ruky do vody. Taktiež treba výkonnejšie svetlo aby bola aj dolu dostatočná intenzita no zase vzniká veľký rozdiel v hodnotena vrchu útesu a v dolnej časti.

Budem rád ak mi napíšete svoj názor.
Peterpeto577
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 07 Jan 2021 09:52

Re: 49L NANO s prepadom a zadným filtrom

Príspevok od používateľa Peterpeto577 »

Ahojte,

Uvažujem nad výmenou nádrže a tým aj svetla. Naďalej chcem ale malú nano nádrž.

Pri tomto akvárku pociťujem hlavne tieto nedostatky:

- priestor hlavnej nádrže je plochou využiteľnou pre koraly a plávanie rýb malý. Objem má hlavne kvôli svojej výške.

- tým že je úzske a vysoké, mám aj útes taký. Tak ako to mám, mám na útese nezatienenú malú osvetlenú plochu priamo pod svetlom. Ak mi hore na útese pekne rástol koral kvôli dobrej intenzite svetla, po čase začal tieniť koralom umiestneným dolu.

- ryby majú malú motiváciu na pohyb. Plávajú najmä od spodu približne do polovice výšky vody. Radšej by som teda volil nižšiu nádrž s väčšou plochou na ich pohyb do strán. Boli by určite spokojnejšie.

- ak znížim nádrž a väčšiu plochu pokryje nový typ svetla, bude osvetlenie optimálnejšie využité a docielim na dne viac PAR pri nižšom výkone a tiež bude menší rozdiel intenzity osvetlenia hore na útese voči koralom pri dne. Útes spravím nižší ale natiahnem ho do šírky aby si koraly menej tienili.

- nižšia hĺbka znamená, že všetko dočiahnem až po dno nástrojmi (pinzeta, hrabličky na piesok a pod) a nemusím si pokaždé aj namáčať ruky. Prospeje to akvárku aj mojim rukám. Viem existuje všetko dlhšie ako 35cm ale potom je to veľmi robustné, drahé a nepraktické pre mňa.

- zníženie pomôže aj filtru. Získam o jednu komoru viac, čo my teraz chýba. Chcem mať pred odpeňovačom aspoň vatu na zachytenie zvyškov stravy a pod. Nenatiahne mi to do filtra ak to odpeňovač zrovna nevcucne a nerozmixuje :)

Toľko moje úvahy a argumenty :)
Ak chcete poradiť, píšte, budem len rád.

Požadované:
1, Realita je taká, že sa mi páčia viac kocky ;) Moje akva je 35x35x40 hĺbka, teda skoro kocka spolu s filtrom. Kocka 45x45x45 by sa mi páčila, ale nie s filtrom vzadu. Zase by to bolo iba vysoké chudé. Tak z toho vychádza, že nie úplnú kocku!

2, Radšej by som volil Optiwhite. Aj to čo mám nevyzerá byť z klasického skla. Nakoľko sa mi nepáčia svietiace hrany na okrajoch a hotové lacné optiwhite akvárka sa s čiernym silikónom nerobia, musím kúpit opäť so zaoblenými hranami, čo spôsobuje žiaľ nedokonalú rovnosť skiel a skresluje to napr. pri fotení čo ma štve, inak je to pekné. Alebo dať na mieru vyrobiť, čo mi nacenili o dosť drahšie. Morské optiwhite s priesvitnym silikonom som naživo ešte nevidel a na fotkách svietiace hrany na mňa pôsobia rušivo.

Viarianty akvárií v torých by som vzadu zobral 9cm a spravil filter:
1, Blau Panoramic 80L 60x36x36cm - nie je optiwhite
2, Dupla Marin Ocean Cube 80 45x45x40cm - optiwhite
3, Dennerle scaper's tank 70L white glas 50x39x36cm - optiwhite
4, Dáke 60x36x36cm optiwhite zohnať/dať vyrobiť s čiernym silikónom a spraviť filter na užšej strane štýlom ako má akvárko Fluval SEA Evo 52 L. To by som časom možno zabudoval do steny alebo okraja kuch. linky a bolo by vidno z oboch strán a filter by bol skrytý.

Svetlo:
1, AI Prime 16HD
2, Jebao Ak-90
3, Vyrobiť vlastné. Skôr čas na to nemám.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nano Reef"