nastavenie kalciaku

H2O + NaCL = more ? nie až tak jednoducho viacej informácii práve v tomto fóre

Moderators: Roman, reicho, Superreefer

axelson
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1000
Joined: 29 Sep 2015 20:10
Location: Andovce nove zamky

nastavenie kalciaku

Post by axelson » 25 Jan 2016 11:35

Ahojte.
viete mi laicky pomoct s nastavenim kalciaku.
Jedine co som nasiel je :http://www.morskecentrum.sk/pgs/nastave ... o_reaktora
ak tomu dobre rozumiem bublinky 25-30 za minutu.
prietok 1000ml/hodina sa mysli to co vykape z rekatora do akvaria?
Ake KH a Ca ma byt na vystupe(to co kape z hadicky)
Toto je prvotne nastavenie potom postupovat podla?
A. Keď je KH nizke pridáme viac CO2 a prietok trošku zvýšime
B. Ak je KH vysoké aj Ca vysoké znižime CO2 a popripade vypneme CO2
C. Ak je KH nízke a Ca vysoké ponecháme CO2 nezmenené a znížime prietok najmenej ako to len ide, nesmie však byť voda v reaktore mliečna
D. Ak je Ca nizke a KH vysoké znížime prietok reaktora

Pytam sa ako laik, aby som nieco nezbabral.
PH sondu nemam.
este ma napadla jedna otazka ake KH ma byt na vystupe z kalciaku?
dik

martin01
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1319
Joined: 08 Sep 2011 19:21
Location: Doksy (Kladno)
Contact:

Re: nastavenie kalciaku

Post by martin01 » 25 Jan 2016 18:25

Jdeš na to špatně. Od reaktoru čekáš, že Ti doplní Ca, Mg a udrží stabilní Kh. Začal bych tím, jak je psáno v návodu, tedy třeba jedna bublina - jedna vteřina. A třeba dvě kapky na výstupu z reaktoru za vteřinu. Tak to musíš nechat běžet, podle mě alespoň půl dne. Před tím si ještě zjistíš, jaké máš Kh, aby jsi věděl, kam se Ti pohne. Pak ho přeměříš a zjistíš, jestli máš ubrat na CO2 nebo přidat. No a pak musíš vzít pH metr a zjistit, kolik Ti teče z reaktoru, mělo by to být myslím kolem 6,3 -6,4. Podle toho buď průtok zvedneš, nebo snížíš. Druhý den to jen překontroluješ a je to. Pokud by Ti to doplňovalo málo Ca, tak můžeš trochu přidat CO2 a zvýšit průtok, ale musíš udržet Kh tak do max. 12, pokud by to ani tak nestačilo, tak musíš koupit silnější reaktor. Všiml jsem si až teď , že nemáš měřák na pH, tak si ho na základní nastavení puč, bez toho to podle mě nemá smysl. Pokud nevíš, jestli máš správné reakční prostředí, tak s tím budeš válčit dlouho a nikdy to nenastavíš na optimální režim. Něco o tom vím, jelikož jsem se s tím trápil dlouhou dobu, než mi docvaklo, jak jednoduše to funguje. Dokonce jsem na začátku neměl ani CO čko. Hodně zdaru.

maros002
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Posts: 508
Joined: 04 Nov 2011 21:30
Location: Ostrava-Vratimov

Re: nastavenie kalciaku

Post by maros002 » 25 Jan 2016 19:22

Jinak základní návod jak nastavit kalciák má na stránkách morský svet Jana Zemana
Vratimovský reef :wink:

axelson
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1000
Joined: 29 Sep 2015 20:10
Location: Andovce nove zamky

Re: nastavenie kalciaku

Post by axelson » 25 Jan 2016 19:48

Tento navod je z morskeho centra z ich stránky a zeman ma ten isty. Nechapem martin tvoje vyjadrenie ze ma doplnovat prvky nie je pravda ved kalviak je prave o tom tavi drt a doplnuje alternatuva balinga.a ako si fungoval s kalciakom bez co? Ved co prave robi to tavenie inac by to nefungovalo.1 bublina za sekundu je syrasne vela dopprucene je 25-30 za min.dnes som volal s kolakaom tak mi poradil uvodne nastavenie.samozrejme merat a sledovat budem.snad to rozbeham.

User avatar
VINTR
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1153
Joined: 19 Jul 2008 11:04
Location: Kuřim

Re: nastavenie kalciaku

Post by VINTR » 25 Jan 2016 20:18

Já to dělám tak, že nastavím průtok reaktorem - kapání vody a pak nastavím CO2 co 5 - 10 sekund bublinka. Změřím KH a čekám kam se pohne za dva tři dny. Pokud jde směrem dolů nebo zůstává na změřené hodnotě přidám CO2 lehýnce a zase čekám a opakuji. Pokud chci snížit KH snížím CO2. S průtokem vody nedrbej, nastav a nech. Jakmile začneš drbat s průtokem drbeš hodnotou PH v reaktoru při stejném dávkování CO2 (zvýšíš průtok snižuješ KH v nádrži a naopak). PH na výstupu z reaktoru neměř - bude tě to akorát plést (nepodstatný údaj), řiď se KH v nádrži. Tak to dělám já.
https://www.youtube.com/watch?v=FtA3c0s5lUQ

axelson
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1000
Joined: 29 Sep 2015 20:10
Location: Andovce nove zamky

Re: nastavenie kalciaku

Post by axelson » 25 Jan 2016 20:37

To VINTr to znie ozaj rozumne tak nejako si to predstavujem.diiky za rady vsetkym

martin01
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1319
Joined: 08 Sep 2011 19:21
Location: Doksy (Kladno)
Contact:

Re: nastavenie kalciaku

Post by martin01 » 26 Jan 2016 07:24

To, že jsem neměl CO2 jsem myslel v legraci, jelikož mi to při nákupu nikdo neřekl a před cca 11 lety mě to nějak nenapadlo. Je to samozřejmě blbost a voda jím jen protékala. Nastav to, jak uznáš za vhodné, ale já si stojím za tím, že bez toho abych věděl, kolik je v reaktoru pH ho správně nenastavím. Mám ho ne jen na udržování Kh, které se reguluje množstvím CO2, ale také na doplňování Mg a Ca, což bez správné reakce nebude fungovat. Počáteční množství CO2 si musí každý zvolit sám, já jsem to dávkoval na 1600l vody a pak jsem ještě přidával. Teď do 250l dávkuji jednu bublinu tak na 3-4 vteřiny, už to mám tak dlouho nastavené, že si to ani nepamatuji.

tomokovi
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Posts: 664
Joined: 26 Aug 2014 08:55
Location: Částkov-Uherské Hradiště
Contact:

Re: nastavenie kalciaku

Post by tomokovi » 26 Jan 2016 07:52

Jake mate typ reaktoru a jake pouzovate zasobovaci cerpadlo?
Ch.Viridis,A.Ocelaris,G.Loretto,Z.Flaverescence,Ch.Rostratus,V.Puelaris a dvě L.Aboinensis. Montipory,Seriatopory,Acropory,Euphylie a nějaké mekkace.

axelson
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1000
Joined: 29 Sep 2015 20:10
Location: Andovce nove zamky

Re: nastavenie kalciaku

Post by axelson » 26 Jan 2016 08:42

:D oki skusim to bez ph sondy a uvidim.nastavil som kazdych 6 s jedna bublina na zaciatok.a prietok 1000ml za hodinu. dnes odmeram a porovnam.je to schuriken pico a cerpadlo je new jet 1000.chcem dokupit aj davkovacie cerpadlo grotech 4800, len momentalne nie su financie.

axelson
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1000
Joined: 29 Sep 2015 20:10
Location: Andovce nove zamky

Re: nastavenie kalciaku

Post by axelson » 27 Jan 2016 08:06

Este by ma zaujimalo vypinanie kalciaku ma noc cez elektromagnetocky vemtil.ci ano alebo to nie je nutnost?

User avatar
tragett
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 2344
Joined: 30 Nov 2011 22:28
Location: Libušín u Kladna
Contact:

Re: nastavenie kalciaku

Post by tragett » 04 Apr 2016 18:57

Mám dotaz ohledně nastavení Ca reaktoru. Mám Deltec PF501 a používám i ty jejich náplně (Ca a Mg). CO2 mám nastavené tak, aby bylo KH kolem 10 (stabilně cca 10.2), nicméně se mi nedaří zvednout hodnoty Ca a Mg. Ca se drží kolem 380 a Mg kolem 1250. PH v reaktoru je cca 6.6, jakmile zvednu průtok, zvýším PH a nebude to reagovat - rozpouštět se. Jakmile zvednu CO2 a průtok - zvýším KH... Mám z toho zamotanou hlavu, z reaktoru mi teče voda o Ca 400, Mg cca 1280, má na toto vliv množství náplně? Mám ho plný cca z 1/2. Papírově by měl stíhat bez problémů, na podobném objemu jsem ho již provozoval - bez problémů. Průtok cca 3.5-4l hodinově. Ví někdo co s tím?
GSM: 721 889 434
Email: jirka.mayrich@seznam.cz.
Icq: 231-147-102
Skype: jirka_mayrich

Killingman
Už som čo to napísal
Už som čo to napísal
Posts: 327
Joined: 21 Mar 2014 09:29
Location: Velvary

Re: nastavenie kalciaku

Post by Killingman » 04 Apr 2016 20:57

Tohle mi poslal Amsi, za což mu ještě jednou děkuji :-)

no v podstatě jde o to aby v reaktoru bylo ph 6,3-6,5 ideál.v takovém případě je uvolňování hydrogenuhličitanů maximální.pokud se dostaneš do situace,že přidáš moc CO2 ve snaze zvýšit KH ve výstupní vodě a průtok zůstane stejný,klesne PH pod 6 nápň se začne příliš rozpouštět a v reaktoru se oběví bubliny nespotřebovaného CO2.pro každý reaktor to ale znamená(díky rozdílným konstrukcím a tlaku v reaktoru)použít malinko jiné nastavení co se týče množství dodávaného CO2.takže jde o to dostat se na ideální nastavení jak průtoku tak i přísunu CO2.aby jsme co možná nejvíce omezili negativní dopad na PH v nádrži je dobré začít dávkovat malé množství saturované vody(pomalé kapání) a přísun CO2 držet tak aby nedošlo k poklesu PH v reaktoru pod 6,3.při tomto nastavení se na výstupu s reaktoru naměří KH mezi cca 15-25 a hodnoty Mg a Ca jsou téměř na maximu.pokud je výkon nedostatečný a hodnota KH v nádrži klesá tak se může přidat CO2.pokud to stále nestačí a v reaktoru už je příliš nízké PH(6,0-6,2)tak je třeba zvýšit i průtok reaktorem.ale né tolik aby se PH v reaktoru zvýšilo nad 6,7 kdy už je uvolňování hydrogenuhličitanů menší než ideální.čili nejvýhodnější nastavení je takové aby průtok byl co nejpomalejší,ale zároveň stačil pokrýt spotřebu systému.tím se zajistí že většina CO2 bude spotřebována na reakci v reaktoru a ven se dostane minimum.
pokud jsme na maximálních hodnotách průtoku i přísunu CO2,reaktor v tomhle nastavení jede 24h/24h začne se většinou propadat PH v nádrži a hodnoty(Kh,Ca,Mg) stále pomalu klesají je jediné řešení koupit výkonnější reaktor

Takže k tvému dotazu - snížit průtok a pak možná i zvýšit bubliny. U mě na cca 600l to dopadlo nakonec na 0.7l/hod, 40 bublin za min. Hodnoty mám KH 8, Ca 480, Mg 1440. Jelikož měním 10% vody týdně s KH 12 tak jsem to nakonec nastavil tak, že mi KH padá o cca 0.5/týden což doplním tou vodou.

User avatar
VINTR
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1153
Joined: 19 Jul 2008 11:04
Location: Kuřim

Re: nastavenie kalciaku

Post by VINTR » 04 Apr 2016 21:20

Taky bych se snažil snížit průtok. COčkem bych nehýbal, myslím, že při přidání by ti šlo nahoru i KH, což zřejmě nechceš.

Zajímal by mě pak výsledek :roll: , jak jsi to vyřešil.
https://www.youtube.com/watch?v=FtA3c0s5lUQ

User avatar
tragett
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 2344
Joined: 30 Nov 2011 22:28
Location: Libušín u Kladna
Contact:

Re: nastavenie kalciaku

Post by tragett » 04 Apr 2016 21:33

No já právě i při nízkém průtoku naměřil na výstupu z reaktoru Ca nějakých 400 což mi přijde málo ... Průtok mám spíš takové kapkotečení ... Na starém akva sem ho seřídil za dva dny a tady mi to trvá měsíc, no pokusím se to nějak naladit a dám echo. s CO2 nahoru jít nechci, KH 10 mi vyhovuje, ale uvidíme, kde nakonec skončím. Díky za komentáře, během pár dní dám echo.
GSM: 721 889 434
Email: jirka.mayrich@seznam.cz.
Icq: 231-147-102
Skype: jirka_mayrich

User avatar
VINTR
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1153
Joined: 19 Jul 2008 11:04
Location: Kuřim

Re: nastavenie kalciaku

Post by VINTR » 04 Apr 2016 21:43

Možná to měření z reaktoru nebude správný "kdový jak to měří" - myslím ten test. Bral bych to s rezervou. Měřil bych nádrž...... Pak bych možná přidal kapku náplně CA.

Musím si to taky někdy změřit, jsem to ještě neměřii.
https://www.youtube.com/watch?v=FtA3c0s5lUQ

Post Reply

Return to “Voda a jej úpravy”